Emil Borgenstål
Affirmo
Luleå, Boden
2025-01-25
USA:s president Donald Trump har återigen skakat om världsekonomin. Den 5 april träder nya tullar i kraft – med en grundnivå på 10 procent på alla importerade varor till USA. För vissa länder blir avgifterna så höga som 50 procent. Presidenten hävdar att åtgärden ska skydda amerikanska jobb, stärka tillverkningsindustrin och minska handelsunderskottet. Kritiker menar att det istället kan orsaka högre priser, globala spänningar och en ny recession.
Tullar är en slags skatt på importerade varor. De gör utländska produkter dyrare, vilket i teorin gör det lättare för inhemska företag att konkurrera. En vanlig tull är exempelvis 25 % – vilket innebär att en vara som kostar 10 dollar blir 12,50 dollar vid import.
Importörer betalar tullarna till staten, men kan i praktiken överföra kostnaden till konsumenter genom högre priser.
Donald Trump har i åratal argumenterat för att USA bör använda tullar som ett verktyg för att skydda sina intressen. Han menar att USA länge blivit "lurade" av sina handelspartners, och att tullar tvingar fram rättvisa villkor.
Hans mål är att minska det amerikanska handelsunderskottet – skillnaden mellan hur mycket USA importerar jämfört med hur mycket landet exporterar.
Samtidigt kombinerar han tullpolitiken med andra krav, exempelvis att grannländer ska göra mer för att stoppa migration och narkotikahandel över gränsen.
Utöver den generella 10-procentiga tullen införs mycket högre avgifter för utvalda länder från och med 9 april. Bland dem:
Trump har beskrivit detta som "reciproka" tullar, vilket innebär att de speglar vad andra länder redan tar ut på amerikanska varor. Men enligt Vita huset har nivåerna i praktiken beräknats för att helt utjämna USA:s handelsunderskott – inte för att matcha andra länders tullar.
Ekonomer varnar för att tullarna kommer att leda till ökade priser för amerikanska konsumenter. Importerade produkter som mat, dryck, bränsle och fordonsdelar blir dyrare. Det gäller även amerikansktillverkade produkter som använder utländska komponenter.
Särskilt fordonsindustrin berörs hårt. Många bilkomponenter korsar gränserna mellan USA, Kanada och Mexiko flera gånger innan bilen är färdig. Analytiker bedömer att nya bilar kan bli 4 000 till 10 000 dollar dyrare.
Tidigare IMF-ekonomen Ken Rogoff bedömer att risken för en recession i USA nu ligger på 50 procent. Handelsminister Howard Lutnick försvarar dock politiken: "Det är värt det", säger han, även om det leder till en konjunkturnedgång.
Storbritanniens premiärminister Sir Keir Starmer säger att det "uppenbarligen kommer att få ekonomiska konsekvenser", men att handelsförhandlingarna med USA fortsätter. Storbritannien exporterade varor till ett värde av 58 miljarder pund till USA under 2024, främst inom fordons-, läkemedels- och maskinindustrin.
Andra länder är desto tydligare i sin kritik:
Världsekonomin förändras snabbt – och det kan vara svårt att veta hur man bäst skyddar sina tillgångar eller justerar sina investeringar. En rådgivare kan hjälpa dig att skapa en trygg strategi, oavsett vad som händer i Washington eller på börsen. Testa vårt smarta matchningsverktyg och hitta en rådgivare som passar din livssituation.
Kanske någon av våra rådgivare kan hjälpa er?
2025-04-07
Börsras världen över. Tullar, oro för recession och globalt handelskrig har satt marknaden i gungning. Vad betyder det för dig – och hur bör du agera?
2025-04-05
Trump inför upp till 50 % i tullar på import. Så påverkas priser, handel och världsekonomin – och därför varnar experter för ett nytt globalt handelskrig.
2025-03-23
Lär dig hur du som förälder kan skapa en trygg ekonomi, spara till barnen och planera för framtiden – med konkreta tips, checklistor och smart struktur.