2025-01-25

Blodrött på börsen – varför rasar allt just nu?

Börsen har tappat fotfästet. Investerare världen över trycker på säljknappen. Kurser faller med tvåsiffriga procenttal, börsvärden raderas ut i realtid och oro sprider sig snabbare än någon hinner säga “diversifiering”. Men vad är det egentligen som händer – och varför händer det just nu?

Tullchocken som välte marknaden

Bakom dramatiken står, föga förvånande, ett presidentdekret från Vita huset. Donald Trump har infört omfattande och oväntat höga importtullar på nästan alla större handelspartners – inklusive EU, Kina, Kanada och Mexiko. Grundnivån ligger på 10 %, men för vissa länder gäller upp till 50 %.

Trump kallar det ett sätt att “återställa rättvisa i handeln” – marknaden kallar det början på ett globalt handelskrig. Och reaktionen lät inte vänta på sig.

En global börskollaps

Dow Jones tappade över 2 000 punkter på en enda dag. Nasdaq har glidit in i en så kallad bear market, alltså ett läge där börsen fallit över 20 % från sin senaste topp. Samma sak gäller i stora delar av världen:

  • Nikkei (Japan): -8 %
  • DAX (Tyskland): -10 %
  • Hang Seng Tech (Hongkong): -17 %
  • OMXS30 (Stockholm): ner över 6 % på två dagar

📉 Vad betyder "bear market"?

En "bear market" uppstår när en marknad faller mer än 20 % från en tidigare topp. Det är ofta ett tecken på att investerare har tappat tron på fortsatt tillväxt – och att vi kan vara på väg in i lågkonjunktur.

“Ibland måste man ta sin medicin”

Trump försvarar tullarna som en nödvändig kur för att minska USA:s handelsunderskott – särskilt mot Kina. “Jag vill inte att något går ner, men ibland måste man ta sin medicin”, sa han till reportrar om börsraset.

Problemet, enligt kritiker, är att medicinen riskerar att bli värre än sjukdomen. För när både Kina och EU svarar med egna strafftullar och nya handelsbarriärer, riskerar världsekonomin att bromsa in kraftigt.

Recession nästa?

JP Morgan varnar för att tullarna kan slå ut över 660 miljarder dollar ur den amerikanska ekonomin – per år. Federal Reserve menar att inflationen kommer stiga medan tillväxten sjunker. Och om hushållens köpkraft pressas, samtidigt som företagens kostnader ökar – ja, då är det inte långt till en lågkonjunktur.

Bensinpriser faller. Efterfrågan på råvaror dyker. Bitcoin är nere under 80 000 dollar. Allt tyder på att marknaden prisar in en ordentlig avmattning.

Ska man sälja allt?

Många frestas att kliva av börsen helt. Men som alltid är det bra att ta ett steg tillbaka. De största nedgångarna sker ofta just innan de största uppgångarna. Börsen tenderar att överreagera – både uppåt och nedåt.

För den som har ett långsiktigt sparande (t.ex. pensionen eller barnsparandet) är det sällan en bra idé att sälja i panik. Historiskt har nedgångar alltid följts av återhämtningar – även om vägen dit kan vara skakig.

Därför kan det vara läge att ta hjälp

Om du är osäker på hur du ska tänka kring sparande, pension, risker eller placeringar – eller om du bara vill få ett bättre grepp om vad som händer i din ekonomi – kan det vara värdefullt att prata med någon som har koll.

En finansiell rådgivare kan hjälpa dig att:

  • Göra en enkel genomgång av din nuvarande situation
  • Prata igenom vad som passar just dig, beroende på livssituation och mål
  • Bygga en plan som håller även när marknaden svajar

På vår plattform kan du enkelt jämföra rådgivare och hitta någon som passar dig – oavsett om du vill få bättre koll på pensionen, starta ett sparande eller bara vill känna dig lite tryggare i stormen. Klicka här för att bli matchad idag!

Letar du finansiell rådgivning?

Kanske någon av våra rådgivare kan hjälpa er?